Nebuni!

Cine altcineva, în afară de un nebun, și-ar construi o casă, ar lăsa-o în paragină, aproape să cadă, și încă ar sta în ea ? Ba mai mult, s-ar încăpățâna să rămână în acea casă indiferent de cât de gravă este situația, preferând să mascheze dezastrul iminent cu un petic aici, o vopsea acolo. Vă spun eu – numai un om nebun.

Încă nu îmi pot explica de unde a apărut această „criză”, și de ce durează așa de mult să ieșim din ea. În mod normal oamenii raționali, atunci când văd că un sistem nu merge, fiind defect încă din concepție, renunță la el, pur și simplu. Trec mai departe, caută alte soluții. Doar nu ai repara ceva ce cu certitudine se va defecta în scurt timp, indiferent ce ai face, nu ?

De aceea consider toată clasa politică, toți economiștii, în principiu toți oamenii ce cred în sistemul economic actual, și în modul de viață actual, nebuni. Pentru că asta este definiția nebuniei – a face același lucru de mai multe ori, așteptându-te la rezultate diferite.

Păi să vedem – doar am mai trecut prin asta o dată. Da, s-a numit Marea Recesiune (The Great Depression) și sunt foarte grăitoare poveștile cu prețul cafelei ce se dublează din momentul când o cumperi până când termini să o bei. Sau fotografiile cozilor interminabile la bănci. Revoltele oamenilor simpli, care nu înțelegeau sistemul, deși erau un jucător important în el.

Și totuși, masa oamenilor simpli, cei mai mulți de altfel, încă acceptă acest sistem economic bolnav, bazat pe datorie. Și cred că problema este aceeași ca cea care a dat startul revoltelor din anii ’30, și anume – lipsa de înțelegere vizavi de modul de funcționare al sistemului capitalisto-socialist. Sistem care trăiește bine mersi și în ziua de azi.

Da, un sistem care s-a autodistrus practic, a avut nevoie doar de un mic război mondial, urmat de niște alte războaie micuțe, pentru a își reveni cu forțe noi. Iar acum are nevoie de încă un război pentru a-și reveni. Numai că acum este un război economic – armele sunt banii, iar soldații sunt băncile. Cum, de altfel, au fost întotdeauna.

Dacă întrebați pe stradă câțiva oameni ce sunt banii, veți primi o grămadă de răspunsuri, diametral opuse răspunsului corect. Iar răspunsul corect este unul simplu – banii sunt datorie. 

Atât. Asta e tot ce trebuie să știți. Fiecare bancnotă, fiecare monedă, fiecare intrare de pe cartea de credit reprezintă o datorie. O datorie care trebuie plătită. Nu voi dezvolta subiectul, însă vă las un video interesant ce explică totul mai bine decât o pot face eu.


P.S.: Am adăugat și varianta documentarului cu subtitrarea în română.


Lasă un comentariu